Så får du dina snittblommor att hålla längre! Skötselråd för din Blombukett!

Skötselråd blommor


Så tar du hand om dina blommor

Förläng livstiden på ditt blombud

Skötselråd som får dina blommor att stå sig längre – här är knepen

Har du någongång fått hem ett vackert blombud med där buketten  bara efter ett par dagar känts vissen? Eller hann du knappt hem ifrån blomsterbutiken innan buketten du tänkt ha inför helgen kändes hängig och trött? Någon som känner igen sig? Även om blommor per automatik inte håller en livslängd så finns det faktiskt några goda skötselråd som kan vara bra att tänka på för att din bukett ska stå sig längre och som kan få en hängig blomma att vakna till liv igen!

Skötselråd för dina snittblommor

1. Snitta om blommorna med en vass kniv

Ett av de mest grundläggande skötselråden för att dina blommor ska kunna suga åt sig vatten är att snitta om dem med en vass kniv. På så sätt underlättar du för blommornas porer att öppnas upp som gör att de på nytt kan suga åt sig vatten. Kniven bör även vara vass för att undvika ett trubbigt snitt. Genom att snitta om blommorna kan faktiskt den hängigaste av blommor resa sig upp igen. Dina blommor bör sedan snittas om varannan dag för bästa effekt!

2. Ansa bort blad och barka av kvistar 

För att undvika att bakterier bildas är det viktigt att snittblommornas blad inte hamnar under vatten. Om din bukett innehåller kvistar (dvs blommor som har bark på sig) så kan du enkelt rispa bort barken med en kniv på den del av stjälken som kommer att hamna under vatten. På så sätt undviker du att resten av blommorna vissnar för snabbt genom de bakterier som annars hade bildats.

3. Rengör din vas

Hur tråkigt det än låter (tro oss, vi vet), så finns det inget skötselråd som är så effektivt för bakterier att bildas som när din vas inte är tillräckligt ren. Ett hett tips är därför att diska ur din vas direkt med diskmedel efter det att din bukett vissnat, så slipper du att göra det nästa gång blomvasen ska plockas fram! Finns det någon skönare känsla än att plocka fram en rengjort vas ur vasgarderoben! Tror inte det:)

4. Vattentemperatur 

När din bukett är ansad och snittad är det viktigt att placera din bukett i vatten så fort som möjligt för att stjälkarnas porer inte ska återförslutas. Vi rekommenderar att alla snittblommor mår bäst av iskallt vatten. Under de varma sommarmånaderna kan en isbit om dagen göra susen för att blommorna ska må extra bra!   Glöm inte bort att byta ut vattnet, åtminstone varannan dag!

5. Undvik varma fönster och direkt solljus

Snittblommor föredrar svalare temperaturer för längre hållbarhet. Dessutom kommer din bukett att slå ut i långsammare takt vilket gör att du kommer få njuta av varje stadie av blommorna i din bukett under längre tid.

6. Plocka bort fruktskålen

Frukt och blommor är ingen bra kombo! Så plocka bort fruktskålen om du önskar få en mer hållbar bukett.

7. Ställ buketten i kylskåpet under natten

Tro det eller ej, men här kommer ett litet oväntat skötselråd. Ibland så brukar vi placera hela vasen med blommor i kylskåpet under natten för att den ska hålla längre. Ungefär som kylarna du kan se hos floristen i blomsterbutiken, fast hemma. same same, but different! Den perfekta temperaturen för snittblommor är mellan 7-12 grader.

8. Skapa din egen växtnäring

Ibland får vi frågan varför vi inte skickar med växtnäring? Faktum är att mängden växtnäring som behövs för att blommorna ska stå sig längre varierar. Och då våra blombud alltid består av blandade snittblommor är det svårt att förmedla rätt dosering rent praktiskt. Dessutom kan du med enbart tre ingredienser från kylskåpet skapa din egen växtnäring och på så sätt bidra till ett mer miljövänligt alternativ. Testa dig gärna fram!

Att få en hållbar bukett som inte vissnar för fort handlar helt enkelt om omsorg. Och visst kan det vara värt lite extra omhändertagande för att få njuta några dagar till av sin blombukett?! 

Läs även: Så maximerar du hållbarheten och upplevelsen av din bukett


Så håller dina blommor längre

Rengör vasen för längre livstid på ditt blombud

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.