Så torkar du dina snittblommor. Skapa en hållbar bukett för längre njutning!

Torkade blommor

Torkade snittblommor blodtopp

Torkade snittblommor är sedan gammalt

Som 80-talist är man uppvuxen med torkade snittblommor i form av mammas torkade brudbukett som man kunde hitta välbevarad längst in i finskåpet. Likaså minns vi de upphängda buntarna med torkat lin och eterneller som man kunde hitta lite var stans i hemmet. Doften var väl inget särskilt men kunde man bevara något som skapat minnen så gjorde man det! Tjugo år senare är trenden återigen här med torkade snittblommor i naturnära toner som förgyller våra minimalistiska hem. Går det ens att hitta en reklambild nu för tiden som inte innehåller pampasgräs eller andra torkade strån? Den torkade trenden går helt enkelt inte att ta miste på och vi tror att den är här för att stanna! Det många dock glömmer bort är att du faktiskt kan torka flera av snittblommorna från senaste fredagsbuketten du köpte online eller i blomsterbutiken istället för att låta hela buketten hamna i papperskorgen efter att den vissnat. Så spring inte direkt till butiken för att köpa in den där torkade buketten utan återanvänd de snittblommor som faktiskt går att torka själv. Vi på Blomverket försöker alltid designa helgbuketten så att de innehåller snittblommor som är vackra även när de vissnat. Vi gillar även att mixa torkade snittblommor tillsammans med färska blommor för att få en härlig textur i buketten. På så sätt får du en mer hållbar bukett som du kan njuta av under en längre tid!


Torkade etterneller och strån. Photocred: Annie Spratt

Vilka snittblommor är vackra att torka?

Nu till hösten finns det en hel uppsjö av snittblommor som är lika vackra färska som torkade. Bland våra favoriter har vi blodtopp, banksia, craspedia, celosia, hortensia, vaxblomma, limonium, vallmo (frökapsel) och eucalyptus (poppel). Diverse eterneller såsom blåklint och jätte-etternell är ju heelt fantastiska eftersom de inte ändrar färg även om dessa snittblommor torkar. Till våren brukar vi torka mimosan vars gula färg övergår till vackert guld. Utöver snittblommor finns det även många vackra strån som går att torka (veteax, miscantus mfl) som i all sin enkelhet blir naturligt vackert i en cylindervas på vardagsrumsbordet. Då och då brukar vi även blanda våra blombud med både färska och torkade blommor för att skapa en härlig struktur i våra blombuketter. En favorit så här års är hellicryssum och silverpeng som går att köpa torkad.

 

Hur torkar man snittblommor på bästa sätt?

1. Ansa bort bladen på de blommor som du vill torka. Dessa brukar annars bara skrumpna ihop och ge ett mer visset uttryck

2. Låt blommorna stå utan vatten i vasen (alt fyll enbart botten av din vas med vatten) direkt när du får hem din bukett. På så vis kommer din blombukett inte att se lika ”vissen ut” när den torkat.

3. Häng med fördel upp snittblommorna upp och ned på en torr och mörk plats. På så vis behåller de sin färg bättre. Se även till att snittblommorna inte trycks ihop utav de omgivande blommorna i buketten.

4. Blommor med mjuka stjälkar har en tendens att ruttna såsom tulpaner och anemoner, så skippa att torka dessa snittblommor och njut av dem medans de är färska!

5. Vissa blommor går även att spraya med hårspray (hortensia bland annat)  för att de ska behålla sin form bättre.

 

 

Blombukett med torkade inslag

Så kan du använda torkade snittblommor som rekvisita när du fotar

Utöver att använda torkade blommor i din inredning för att styla hemmet kan torkade blommor vara något av det vackraste motivet att fota för dig som har ett fotointresse. För mer inspiration på hur du kan tänka kring din rekvisita när du fotar gå vår fotokurs  ”Styling och Storytelling” online och utvecklas som fotograf eller hobbyfotograf.


Dekorera tårtan med torkade snittblommor som blivit över från ditt blombud

Använd torkade blommor som rekvisita när du fotar

Ta bort några blad från en vissen ros och skapa en schysst dimension till din bild

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.