Höstigt pizzarecept med persika och prosciutto

grillad pizza


Flatbread med grillad persika och proscuitto by Christian Koepke. Photo: christiannkoepke

Höstigt pizzarecept med persika och proscutti – här är knepen för en stämningsfull middag

Augusti börjar gå mot sitt slut och sommaren är officiellt över! För egen del känns det väldigt okej att hösten börjar smyga sig på med sina dagstänkta mornar och krispigt kyliga solnedgångar. Vi är på något sätt mätta och belåtna med sommaren nu och ser istället fram emot mysiga höstmiddagar, tända ljus och yllekoftor. Det charmiga med årstider är att de inte bara skiftar i temperatur utan att årstiderna också innebär avslut och början på någonting nytt. Vi har därför sagt hejdå till blombuketter med riddarsporrar och pioner liksom maträtter såsom grillade laxar och krispiga sommarsallader. Och hej till buketter med dahlior & kryssantemum, goda svampstuvningar & smakrika soppor! Visst är det finurligt ändå?! Men något som aldrig verkar bli uttjatat här hemma, om ni frågar oss, är den ständigt närvarande pizzan! Finns det något godare tilltugg? Variationen är oändlig och maträtten passar både liten som stor! Goda pizzarecept kan man aldrig få nog av! Vilka pizzarecept är era favoriter?

 Förläng livstiden på ditt blombud

Vackra uppläggningar som gör vardagsmat till festmat

Pizza på en tråkig aluminiumplåt kanske inte den mest charmiga uppläggningen till middagsbjudningen även om pizzan i och för sig rent traditionellt sätt har tillhört “snabbmatsträsket” under lång tid. Men varför inte ge din pizza lite kärlek och skapa stämning till nästa höstmiddag med vännerna? Faktum är att skillnaden mellan en lyxig middag och vardagsmat inte behöver vara så stor. Knepet är låta uppläggningsfaten och skålarna göra jobbet! För vi äter ju faktiskt inte bara med munnen utan också med våra ögon. Skippa därför grytorna eller pizza-plåten och jobba istället med material och former genom att använda olika typer av uppläggningsfat såsom de här snyggingarna från Mateus som sätter känslan på den mat du vill bjuda på. Plocka in en bunt med örter eller blommor ifrån trädgården att dekorera pizzan med. Se till att tillbehören ser inbjudande ut och jobba med olika former när du skär dina grönsaker. Och missa för allt i världen inte att köpa in din helgbukett som pricken över i:et!!!

För mer inspiration på hur du kan lägga upp din mat tänkte vi dela med oss av vår favorit bland pizzarecepten to die for! Spana in uppläggningen som sätter stämningen och som kan ta en enkel pizzarätt till nästa nivå! 


Pizza med persika och prousciutto

Flatbread med grillad persika och proscuitto (2 pers)

Ingredienser: pizza/flatbread 

1 paket färdigt flatbread. Det går så klart att göra eget flatbread för den som vill vara lite extra ambitiös. Receptet hittar ni här. 

3 handfulla knippen ruccola

5 msk balsamico honey (hälften till basen och resten till finishen). Se ingridienser under “glaze”.

4 hela mozzarella

4 tunna skivor proscuitto

1 urgröpt persika 

1 tunnt skivad charlottenlök

3-4 msk pinjenötter

Havssalt och peppar efter smal

 

Ingredienser Glaze (till de grillade persikorna)

50 g avokadoolja

3 msk honung

2 matskedar balsamico

 

Ingredienser vinigrette (till salladen)

 ½ scharlottenlök

3 msk jungfruolja

1 ½ msk sherryvinäger

1 msk körsbärsvinäger

Havssalt och peppar efter smak

Ursprungligt recept från: https://christiannkoepke.com/2017/08/11/grilled-peaches-2-ways-salad-pizza/

Tips på god pizza
Hemmagjord flatbread med persikor av Christian Koepke. Fotocred: christiannkoepke

Uppläggningsinspiration från Christian Koepke Fotocred: christiannkoepke

Gör så här:

Sätt på grillen

Förbered vinägrett i en lien skål. Blanda hackad scharlottenlök med vinäger och krydda med salt och peppar. Låt sedan stå i 15 minuter innan du vispar i oljan.

Förbered glazen. Vispa ner alla ingridienserna till glazen i en skål och låt stå.

Förbered persikorna för att grillas. Pensla på lite olja eller smör på gallret så att persikorna inte fastnar. Dela persikorna i halvor och pensla på hälften av glacyren i ett tunnt lager. Lägg dem på grillen och putta till dem då och då så att de inte fastnar. Vänd dem sedan efter 3 minuter eller när du ser att de börjat bli karamelliserade. Grilla dem ytterligare i cirka 3 min på andra sidan. 

Nu är det dags att grilla ditt flatbread. Pensla på lite olivolja på botten. Pensla ovansidan med glazen. Lägg på övriga ingredienser och grilla din pizza på en pizzasten. Pizzan är klar när osten har smält

Toppa med en näve ruccola och droppa på det sista av glacen. 

Blanda återstående sallad med vinigretten!

The dinner is served!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.