Fota vackra bilder med naturligt ljus

Naturligt ljus

Ljuset är superavgörande för att få till fina bilder när du fotar! Om ljuset inte är bra är det svårt att få till bra bilder oavsett hur bra systemkamera du har, hur snyggt du har stylat eller hur fint motivet än är!

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina allra bästa fotograferingstips för att få till vackra bilder helt utan studioutrustning – endast med naturligt ljus. Det är lätt att tro att om man bara hade en lite bättre kamera eller ett bättre objektiv så skulle bilderna bli bättre, men oftast ligger inte begränsningarna i själva utrustningen.

Vackra bilder med naturligt ljus

Fota vackra bilder med naturligt ljus

1. Studera ljuset omkring dig

Jag älskar att fotografera i dagsljus och kan ofta gå omkring och titta på hur ljuset faller in genom de fönster jag har här hemma. Jag studerar även hur skuggorna faller på det som finns i närheten av fönstret. Genom att studera ljuset runtomkring oss får vi en bra förståelse för hur vi kan jobba med det naturliga ljuset.

Ställ gärna något föremål framför ett av dina fönster och studera hur skuggorna faller olika beroende på tid på dygnet, fönstrets väderstreck eller vilket väder det är ute. Du kommer även märka att tid på året spelar roll för hur ljuset och skuggorna faller.

Fota med naturligt ljus

Ställ ett föremål framför fönstret och studera hur skuggorna faller

2. Undvik direkt solljus

Man skulle ju kunna tro att en solig dag med blå himmel är det bästa vädret för fotografering men ofta får bilderna alldeles för starka kontraster när vi fotar i direkt solljus och vi tappar detaljer i bilden som är svåra att få tillbaka även vid eventuell efterredigering. Så en molnig dag är den perfekta fotodagen!

Undvik direkt solljus

Fota helst en molnig dag

3. Sprid ljuset som kommer in genom ditt fönster

Om du får in direkt solljus i ditt fönster när du ska fota så finns det ett knep att ta till! Tejpa upp lite bakplåtspapper på fönstret eller häng upp en halvtransparent gardin framför fönstret. Ljuset kommer då att spridas ut och du får ett helt magiskt ljus.

4. Arbeta med skuggorna

I början när jag fotade så strävade jag efter att få in så mycket ljus som möjligt i bilden. Risken med för mycket ljus och för lite skuggor är dock att bilden känns platt. När jag väl började experimentera med skuggorna upptäckte jag att det blev mycket lättare att framhäva former och texturer när jag ökade mina skuggor. Mina bilder gick från att kännas tvådimensionella till mer tredimensionella. Så experimentera med skuggorna! Mycket handlar även om tycke och smak, vilken känsla man gillar i sin bilder. Det handlar även om vilket motiv du fotar. Fotar du porträtt så kanske du vill ha mindre skuggor än när du fotar semlor tex! 🙂

Jobba med skuggorna

Skuggorna hjälper dig att framhäva former och texturer

4 kommentarer till “Fota vackra bilder med naturligt ljus”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.