Odla din egen dahliabukett med Frökulla

Så odlar du din egen dahliabukett

Odla dina egen dahliabukett med Frökulla

Frökulla föddes för mig ur idén om konsten att blomma, som kreatör & individ. Med händerna i myllan valde jag att följa mitt hjärta och bestämde mig över en sommar för att bli blomsterodlare och florist. Jag är uppvuxen dalkulla men jorden jag numera sår och går på ligger lantligt belägen i Lindholmen, Vallentuna. Här finner ni mig alltsom oftast i min snittblomsodling där jag binder din dahliabukett, snickrar en spaljé eller gräver nya odlingsytor.

Frökulla ta oss med på resan hur du odlar din egen dahliabukett från knöl till blomma. Fotocred: Maria Bolinder

Jag har flera favoriter i odlingen men extra svag är jag för den så hyllade dahlian och de fluffiga marängbuketter du kan svänga ihop med sommarens primadonna.  Jag vet att jag inte är ensam och denna skönhet som förr ansågs vara lite av en tantblomma pryder nu vart och vartannat hem. Har trenden skiftat eller är det jag som blivit tant? (Ohnoo!) Låt oss inte gräva djupare i just den biten nu.

Frökullas tips & do´s  för en lyckad dahliaskörd 

Så hur svårt kan det vara? Inte alls svårt säger jag. Alla kan odla dahlior, du också! Dahliorna är lättskötta och kräver egentligen bara lite gödsel, vatten och sol för att belöna dig med en riklig blomning.

Vacker kväll i prunkande dahliaträdgård hos Maria Bolinder. Fotocred: Maria Bolinder

Jag köper mina dahliaknölar hos Magnolia Nossebro https://www.magnolianossebro.se/ , Zetas Trädgård https://zetas.se/ och Odla.nu https://www.odla.nu/

Förodla dina dahlior 

I mitten av mars (det är dags nu alltså!) förodlar jag mina dahliaknölar i genomskinliga plastpåsar (5 liters). Dels för att spara plats (jämfört med att ha dem i krukor) och för att du snabbt ser rötterna och grobarheten på knölarna. Att förodla ger dig också en tidigare blomning och buskigare, härdigare plantor som står bättre emot angrepp. Så bra tycker jag!

  • Häll i lite planteringsjord i påsen, lägg i knölen och fyll på med mer jord så att knölen täcks ordentligt. Därefter vattnar jag lite men väldigt lite. Ha påsen öppen så att luft kommer in.
  • Låt dahliaknölarna stå ljust och svalt (inomhus), ha tålamod och vänta med att vattna tills du ser små skott eller sugrötter i plastpåsarna.
  • När dina dahlior börjar visa sina gröna blad ökar jag vattningen något, planterar om dem i större krukor  och flyttar ut dem till en svalare plats. Kallförråd eller växthus som håller kring 12 – 15 grader är perfekt.  

Men du, att förodla är inget måste. Vill du, så hoppar du över den biten och sätter ner knölarna direkt i jorden när frostrisken är över.

En riktig favorit är dahlian cafe au lait som blir en riktig primadonna i din dahliabukett. Fotocred: Maria Bolinder

Toppa dina dahlior 

  • När dina plantor blivit ca 15 cm höga är det dags att toppa dem över två bladpar. Det gör ont, jag vet! Du senarelägger blomningen med ca 2 veckor men i gengäld får du så många fler blommor. Det är värt det, jag lovar. Vill du, så kan du ta sticklingar när du toppar plantorna och sätta ner även dem i planteringsjord.
  • Avhärda dina plantor och vänj dem gradvis med att komma ut. Jag bär ut mina dagtid, ställer dem skyddat för vind och sol och tar in dem nattetid tills frostrisken är över.

Utplantering

  • Jag planterar ut mina dahlior när frostrisken är över i gödslad planteringsjord på ett djup om ca 10 cm. Dahliorna trivs med mycket sol och jämn vattning. Som jag nämnt innan blir de extra glada av lite gödsel. Jag festade till det med hönsgödsel 3-4 gånger under sommaren och dahliahavet maxade med blommor! Jag tackar jag.
  • Tänk på att dahliorna tar mycket plats och plantera dem med ett avstånd om ca 40-50 cm. Väljer du att ha dem i kruka behöver du även där tänka på att ge dem mycket space. Räkna med ca 40-50 liter jord för en högre dahlia som Café Au Lait.

Med lite tur kan de tidiga sorterna börja blomma redan i slutet av juni (beroende på odlingszon förstås) men dahliornas prime time kommer senare under sommaren. Mina tidigaste sorter har varit Wizard of Oz och Creme de Cassis medan Café Au Lait låter sig vänta. Tips är att plocka dina dahlior ofta för att stimulera fortsatt blomning och hur underbart är inte det? Nu kan du njuta av dina fluffiga dahliabuketter varje dag! 

PS. När hösten och frostnätterna är på intågande är det dags att gräva upp dahliaknölarna igen för vinterförvaring. Men det får bli en annan historia. 

Lycka till med din dahliabukett!

Maria Bolinder

Frökulla 

Instagram @frokulla

Maria Bolinder, Frökulla binder en vacker egenodlad dahliabukett. Fotocred: Maria Bolinder
Vill du få fler inspirerande tips på temat snittblommor? Kolla in
”Så får du dina snittblommor att hålla längre! Skötselråd för din helgbukett”
”Så binder du en vacker bukett”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.