Vilken vas ska jag välja till mina snittblommor? 5 tips för en komplett vasgarderob

Välj rätt vas till din blombukett

Vi får ofta önskemål om tips på vaser och hur man ska tänka generellt när man väljer vas. Därför har vi listat våra 5 favoriter för en komplett vasgarderob. Men först några generella råd som kan vara bra att tänka på när du väljer vas.

Vilken vas ska jag välja? 

1. Vas i proportion till din bukett. För det första rekommenderar vi att välja vas utefter den storlek som dina buketter vanligtvis brukar ha. Hur stor bör då buketten vara i förhållande till vasen? En generell regel är att buketten ska sticka upp cirka 2/3 av vasens totala höjd för att skapa balans.

2. Vas som döljer bukettens stjälkar. En annan sak som kan vara bra att tänka på, även om glasvasen är en personlig favorit, är att införskaffa en vas som inte är helt transparent för att dölja eventuellt grumligt vatten. Speciellt om du har lätt att glömma bort att byta ut vattnet regelbundet (vi vet, vi har alla varit där..oups). För längre hållbarhet bör buketten snittas om och vattnet allra helst bytas ut varannan dag.

3. Vas som vackra stilleben. Ett sista tips är att välja vaser som är vackra även om du inte skulle ha någon bukett i vasen. Ibland räcker det att bara bunta ihop ett gäng vaser i olika former och färger och sticka ned en torkad blomma eller ett strå som en vacker inredningsdetalj.

5 vaser för en komplett vasgarderob

1. Klassisk vas från Svenskt Tenn –

 

Ett riktigt mästerverk är Josef Franks vas nr 13 från Svenskt Tenn. Den har en vidare öppning vilket gör att blommorna faller ut på ett vackert och vilt sätt. Vasen lämpar sig perfekt för den klassiska buketten och borde finnas i varje hem om det inte vore för prislappen. Kanske den bästa presenten du kan ge bort i bröllopspresent, för att fira någons examen eller jubilaren!

Pris: 1800:-

Klassisk Glasvas nr 13

Shellvase inköpsställe

2. Unika Shell Vase från By On

Detta är vasen som får dig att drömma dig tillbaka till sommarsemestern vid havet. Vasen är otroligt snygg och kan med fördel ställas i bokhyllan helt utan blommor som ett vackert stilleben. Vill du sedan fylla vasen med blommor inför helgen lämpar den sig perfekt för den klassiska storleken av helgbuketten. Inköpsställe: Svenssons i Lammhult.

Pris: 999:-

3. Liten vas i keramik – Artemis

Din vasgarderob bör innehålla vaser i olika storlekar för såväl den stora som nätta buketten. Den glaserade keramikvasen Artemis från Lagerhaus kanske kan vara något om du är ute efter en mindre vas? Här räcker det att sticka ner några små kvistar av antingen färska eller torkade blommor.

Pris: 129:-


Vas med öra


Glasvas från Blommingville

4. Rund glasvas från Blommingville

För att få en komplett vasgarderob med stor variation kan det utöver själva storleken på vasen även vara bra att tänka på att variera former. En av våra favoriter är denna runda glasvas med hals från Blommingville. Eftersom den inte är helt slät utan har struktur-formade ränder i sig upplevs den lite mer traditionell som om den vore så där härligt loppis-fyndad! Om du istället är ute efter en rundad glasvas i klarglas med större öppning kan vi även rekommendera Ernst glasvas med läderband.

Pris: 129:-

5. Rak cylindervas med vacker detalj från Designtorget

Sist ut bland våra favoritvaser just nu är Vas våg från Designtorget. Vasen är en handgjord munblåst vas från Oldergaard Glashytta på Öland. Och visst ger vågen en riktigt härlig dimension till en annars väldigt traditionell vas? Även om vasen finns i tre storlekar skulle vi ha valt den stora vasen som komplement till övriga vaser i din vasgarderob. Vid högtider och födelsedagar kan det nämligen vara bra att plocka fram en större vas som passar den riktigt lyxiga buketten.

Pris: fr. 595:-


Rak glasvas Designtorget

1 kommentar till “Vilken vas ska jag välja till mina snittblommor? 5 tips för en komplett vasgarderob”

  1. Pingback: Skötselråd för hållbara buketter - så får du dina blommor att stå sig längre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.