Att använda negativ yta

negativ yta

Negativ yta

Vi använder oss ofta av stora ”negativa ytor” när vi fotar för att skapa mer spännande bilder och för att få det som är med på bilden att verkligen sticka ut. Inom fotografering pratar man ofta om positiva och negativa ytor. Den negativa ytan är den som är helt tom eller som omger huvudobjektet/rekvisitan (som då är den positiva ytan). Så i bilden nedan med magnoliakvistarna så är det alltså den grå bakgrunden som är den negativa ytan. Genom att nästan överdriva den tomma ytan så får vi ibland väldigt spännande effekter och det är som att vi förstärker övriga delar av bilden och blicken kommer automatiskt dras till vårt huvudobjekt.

Negativ yta

Bakgrunden är vår negativa yta medan vasen,  magnoliakvistarna och händerna är den positiva ytan

Den negativa ytan behöver inte vara enfärgad, utan kan mycket väl vara mönstrad som marmorn i bilden nedan tex. Här får man testa sig fram lite för att se vad effekten blir. Använder vi alldeles för mönstrade underlag/bakgrunder kan det distrahera och dra blicken från själva huvudobjektet.

Negativ yta med marmor

Den negativa ytan kan vara mönstrad

Kombinera gärna stora negativa ytor med andra kompositionstekniker såsom ”tredjedelsregeln” eller färgkomposition för att ytterligare förstärka effekten av att huvudobjektet ”poppar ut”. Fler kompositionstekniker hittar du i vår onlinekurs Photography & Styling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.