Enkla DIY påskägg – Färga dina ägg med naturliga råvaror

Så färgar du egna ägg i blå och bruna toner – enkla DIY påskägg för hela famljen!

Trots oroliga tider har de senaste två åren åtminstone för oss, inneburit mer tid för familj och hemmapyssel. En årlig DIY-klassiker här hemma inför påsk är att färga ägg med naturliga råvaror. Här kan man testa sig fram med det man har i kylskåpet som man tror skulle kunna fungera som färgsättare. Förra året valde vi att färga våra ägg i varma blå och bruna toner med hjälp av lökskal, gurkemeja, kaffe och rödkol. Visst blev det vackert?

Recept på enkla DIY påskägg: 

1 liter vatten

1 tsd ättika 

5-10 ägg

Önskad färgsättare (ex. kaffe, rödkol, blåbär, gurkmeja, rödbeta, lökskal eller tesump). 

Koka upp vatten och häll i ättikan. Tillsätt därefter önskad färgsättare. Låt blandningen koka i cirka 10 min. Lägg försiktigt ner äggen och låt dem koka cirka 8 min. Dra därefter bort äggen från kokplattan och låt äggen svalna. Äggets färg kommer att bli starkare ju längre äggen får ligga i vattenbadet. Vi valde exempelvis att låta ägget med blandade lökskal ligga kvar i vattenbadet i 4 timmar för att få en mörkbrun varm ton. Du kan med fördel testa att blanda olika färgsättare. Här är det egentligen bara fantasin som sätter begränsningarna.

Vacker påskdukning med färgade ägg och pärlhyacint

Ett enkelt men väldigt vackert påskpyssel till din påskdukning är att knäcka hål på ett av dina färgade ägg. Fyll därefter ägget med jord och stoppa ner en vacker vit eller blå pärlhyacint. Låt äggen ligga kvar i en äggkartong eller placera äggen var för sig bredvid respektive tallrik tillsammans med en vackert knyten tygservett.

diy färgade ägg
Stoppa ner pärlhyacinter i äggen. Jättefint till påskdukningen!
påskdukning med blommor
Påskdukning i grå och senapsgula toner. Påskbuketten är ett måste!

Fler Tips på Vacker Påskdukning med blommor

Håll din påskdukning tidlös genom att använda neutrala färger som en bas, med inslag av gult eller en annan vårig färg för att få dukningen att kännas genomtänkt. Ett måste att ha mitt på bordet är ju självklart en bukett blommor som reflekterar årstiden.

Tips på påskdukning

Våra favoriter är bland annat tulpaner på lök och narcisser av olika slag. Kolla runt vilka lokala odlare du har runt omkring dig eller gör ett besök på Ulriksdals slottsträdgård i Solna som anordnar självplock av tulpaner. En väldigt mysig utflykt för hela familjen så här års!

Ni kan också alltid beställa ett blombud på blomverket.se. Välj mellan fyra olika storlekar och få blommorna levererade till er dörr lagom till påsk! Våra blombud är inslagna i koreanskt silkespapper och sidenband. De skickas i en vacker och exklusiv box precis den dag du önskar! Vi erbjuder även blomprenumerationer vilket du kan läsa mer om this.

Comment

Your email address will not be published.