Så enkelt gör du din egen julkrans

krans

Första pyntet inför jul brukar vara att man hänger upp en julkrans på dörren. Vill du dock gå ifrån den traditionella ”röd-gröna” kransen tycker vi att du ska våga testa på att göra en alldeles egen och personlig krans. Det är nämligen inte så svårt som man kan tro! Här ser du steg för steg hur du gör din egen julkrans.

 

Detta behöver du för att göra din egen julkrans 

  • Bindtråd 
  • 2 mm aluminiumtråd. Går att köpa i närmsta byggvaruhandel eller på Panduro.
  • Tejp
  • Sekatör
  • Mjuka bladfria kvistar från blomsterbutik eller varför inte plocka själv från naturen från exempelvis sälg (glöm inte bort att fråga skogsägaren om lov först:). 
  • Blandade gröna kvistar eller snittblommor. Här föredrar vi att mixa kvistar från både barr/blad-träd. Vill man ha snittblommor i sin krans finns ju numera en hel uppsjö av torkade blommor och strån.  Färska snittblommor som också står sig bra utan vatten och som torkar fint är exempelvis vaxblomman eller tisteln. Kanske har du någon trevlig buske med blad på trädgården som trots allt lyckats övervintra.  

 

 

 

Steg-för-steg: Så binder du din egen julkrans

1. Forma kransens stomme. Knipsa av en aluminiumtråd och forma en cirkel i önskad kransstorlek. Låt ändarna på tråden överlappa varandra cirka 3-4 cm och fäst dem med hjälp av en tejp.

2. Bygg upp kransens stomme med hjälp av kvistar. Trä cirka 5-8 kvistarna  runtom aluminiumtråden. Du bestämmer själv om cirkeln ska fortsätta att vara symmetrisk eller om du vill att kvistarna ska dra iväg. Kanske vill du att din stomme ska vara tunnare på en sida och tjockare på den andra? Här är det bara att låta kreativiteten flöda!

 

 

 

 

 

 

3. Klä kransen med grönt och eventuella snittblommor. Bunta ihop små knippen utav grönt som du knipsat av med en sekatör till en längd på cirka 10-15 cm. Fäst knippet med hjälp utav bindtråd. Dra åt. Överlappa nu med ett nytt knippe som du denna gång fäster något längre ner på kransens stomme och fortsätt tills du kommit runt hela kransen. Det kan också vara fint att lämna en del av stommen utan grönt. Helt efter eget tycke och smak! Se till att du fäst ståltråden väl när du är klar med din julkrans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Njut! Häng din krans på dörren eller över sängen som ett vackert smycke. Använd gärna ett natursnöre för extra jordnära känsla! Det är även vackert att placera din krans liggandes på bordet för att skapa en vacker dukning inför jul.

 

Comment

Your email address will not be published.