Färga dina egna ägg med naturliga råvaror

Påskägg

 

Så färgar du egna ägg i blå och bruna toner

Trots oroliga tider har dessa karantän-dagar, åtminstone för oss, inneburit mer tid för familj och hemmapyssel. En årlig diy-klassiker här hemma inför påsk är att färga ägg med naturliga råvaror. Här kan man testa sig fram med det man har i kylskåpet som man tror skulle kunna fungera som färgsättare. Förra året valde vi att färga våra ägg i varma blå och bruna toner med hjälp av lökskal, gurkemeja, kaffe och rödkol. Visst blev det vackert?

 

Recept: 

1 liter vatten

1 tsd ättika 

5-10 ägg

Önskad färgsättare (ex. kaffe, rödkol, blåbär, gurkmeja, rödbeta, lökskal eller tesump). 

Koka upp vatten och häll i ättikan. Tillsätt därefter önskad färgsättare. Låt blandningen koka i cirka 10 min. Lägg försiktigt ner äggen och låt dem koka cirka 8 min. Dra därefter bort äggen från kokplattan och låt äggen svalna. Äggets färg kommer att bli starkare ju längre äggen får ligga i vattenbadet. Vi valde exempelvis att låta ägget med blandade lökskal ligga kvar i vattenbadet i 4 timmar för att få en mörkbrun varm ton. Du kan med fördel testa att blanda olika färgsättare. Här är det egentligen bara fantasin som sätter begränsningarna.

 

Färga ägg i blått och brunt
Så färgar du egna ägg med naturliga råvaror

Vacker påskdukning med färgade ägg och pärlhyacint

Ett enkelt men väldigt vackert påskpyssel till din påskdukning är att knäcka hål på ett av dina färgade ägg. Fyll därefter ägget med jord och stoppa ner en vacker vit eller blå pärlhycint. Låt äggen ligga kvar i en äggkartong eller placera äggen var för sig bredvid respektives tallrik tillsammans med en vackert knyten tygservett.

 

Påskdukning med tulpaner

Vår absoluta favorit så här års är tulpaner på lök. Kolla runt vilka lokala odlare du har runt omkring dig eller gör ett besök på Ulriksdals slottsträdgård i Solna som anordnar självplock av tulpaner. En väldigt mysig utflykt för hela familjen så här års! Stoppa därefter ner tulpanerna i en vid cylindervas till påsk eller lägg dem var för sig på bordet för en vacker påskdukning.

Påskdukning med tulpaner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *